Ugrás az elsődleges navigációhoz Ugrás a tartalomra Ugrás a lábléchez

GYIK

10 LEGFONTOSABB TANÁCS, MIELŐTT RAFTING TÚRÁRA INDULNÁL

  1. Akkor jelentkezz rafting túrára, ha tudsz úszni, vagy legalább fenntartások nélkül be mersz ugrani a medencébe.
  2. A tavaszi hóolvadáskor, és esőzések utáni időszakban a folyók vízhozama megnő. Ilyenkor a rafting izgalmasabb, a hullámok nagyobbak, a sodrás erősebb. Gyerekeknek kevésbé ajánlott.
  3. Nyáron az alacsonyabb vízállás a kisgyermekes családoknak kedvez. Ilyenkor kisebb az esély a borulásra.
  4. A tudatmódosító szerek használata rafting túra előtt és közben is tilos. Az alkoholos befolyásotság, vagy a kábítószer fogyasztás a túrából való kizárást vonja maga után.
  5. Rafting túrán mozgásukban kismértékben korlátozott, vagy egyéb egészségügyi panasszal is részt lehet venni, de jelentkezés előtt kérd ki a szervező véleményét, túra előtt pedig feltétlen tájékoztasd a túravezetődet!
  6. Ne felejtsd otthon elengedhetetlen gyógyszereidet! A túrán add oda a túravezetődnek, és tájékoztasd a betegségedről.
  7. A legtöbb túrán készülnek fényképek. Ne kockáztasd a telefonodat, vagy a kamerádat, ami könnyen összetörhet, elveszihet a vizben, vagy elázhat. Jelentkezéskor érdeklődj, hogy készülnek-e fotók.
  8. A túrára elég egy fürdőruhát / fürdőnadrágot hoznod. Neoprén ruhát és cipőt általában a szervező cég biztosít. A túra után – főleg tavasszal és ősszel – jól esik a meleg ruha.
  9. A vadvízű folyók nehézségét 1-től 6-ig osztályozzák. A 2-3-as – gyerekekkel is – jó kaland, a 4-es izgalmas vadvíz, ahol már kapaszkodni, vagy keményen evezni kell. Az 5-ös zúgó veszélyes, szervezett rafting túrát csak nagyon kevés helyen szerveznek ilyen nehézségű vadvízen. A 6-osra csak a legvakmerőbb extrém sportolók merészkednek. Tájékozódj a kiszemelt folyó nehézségi fokáról, és a képességeidhez / igényeidhez mérten válassz túrát.
  10. A rafting extrém sport. Vadvízi evezés közben beborulhatsz, úszhatsz, vagy megsérülhetsz. Természetesen ez nem jellemző, de 100 százalékosan kizárni sem lehet. Soha ne indulj útnak raftingra kiterjesztett utasbiztosítás nélkül!

HOL ÉRDEMES RAFTINGOZNI?

A HungaroRaft Szlovéniában a Soča-folyón, Ausztriában a Salzán, és Montenegróban a Tarán szervez vadvízi evezést. A három folyó karakterében teljesen eltérő.

Soča Budapesttől 560km, autópályán kb. 6 óra alatt elérhető. Jól kiépített infrastruktúrával, a szállások széles választékával, éttermekkel, bárokkal, szupermarkettel, pékséggel, cukrászdával, játszótérrel és a rafting mellett rengeteg különböző élményprogrammal várja a látogatókat. A HungaroRaft-nak Bovecben a hét minden napján nyitvatartó állandó bázisa van. A Sočát a nyári szezonban ajánljuk kisgyermekes családosoknak is, mig a teljes szezon ideális céges programokhoz, és olyanok számára, akik a hétközbeni hajtás után hétvégi intenzív élményekre vágynak.

Tara-folyóhoz már eljutni is kihívás. A kb. 700km megtételéhez legalább 10 óra szükséges. Ezzel együtt mindenképp megéri a megeröltető utazást. Erre a programra minimum 5 napot rá kell szánni. A Tara-kanyon Európa legmélyebb kanyonja, mely helyenként eléri az 1300 métert. A terület az UNESCO védelme alatt álló nemzeti park. A folyó 86km hosszban evezhető ww 2-4 erősségű vadvíz, mely távolság megtételéhez ideális esetben 3 nap szükséges. Igazi vizitúra hangulat, vadregényes környezet, vízesések teszik páratlanná a rafting túrát. A programhoz kapcsolva érdemes kirándulást tervezni a Durmitorban, vagy ellátogatni egy canyoning túrára az elbűvölő és igen izgalmas Nevidió kanyonba.

Ausztriában a Salza a 2-3 személyes vadvízi kenu / miniraft túrák fellegvára. Magyarországhoz ez a folyó van a legközelebb. 420km, mely 4,5 óra autózással elérhető. A Salza ww 2-3 erősségű vadvíz, mellyel profi túravezetők felügyelete mellett nagy egyénileg is teljesíthető, ezáltal nagy sikerélményt nyújt. A folyónak két szakasza evezhető, mely kétszer félnapos túrára osztja meg a teljes távot. A települések nyugodt alpesi falvak, szórakozásra kevés lehetőség adódik.

MIKOR ÉRDEMES RAFTINGOZNI?

Szlovéniában március 15-től október 31-ig szabad evezni a Sočán. A nagyon korai időpontot össze lehet kötni síeléssel, ami egy igazán különleges élményt ad. Az igazi rafting szezon ugyanakkor április végén indul, ahogy az idő is melegszik. Ilyenkor kezdődik a hóolvadás, és fokozatosan növekszik a vízszint. Májusban általában erősebb a sodrás, nagyobbak a hullámok, izgalmasabb a rafting. Június második felétől egyre csendesebbé válik a folyó, ideális feltételeket biztosítva a családoknak, gyerekeknek. A nyári időszak általában zsúfoltabb, ilyenkor érdemes a szállást is és a programot is hónapokkal előbb lefoglalni. Az ősz többnyire nyugodt, hangulatos vadvízi túrával és csodaszép természettel ajándékozza meg a Bovecbe kiránduló vendégeinket.

Montenegróban a Tarán rövidebb szezonnal érdemes számolni, mert a Durmitorban későn olvad a hó, és Európa legmélyebb kanyonjában ősszel korán lehül a levegő. A korlátozott szállás lehetőségek miatt érdemes legalább fél évvel a túra előtt foglalni.

KIVEL ÉRDEMES RAFTINGOZNI?

Sok cég szervez rafting, vagy vadvízi kenu túrát a környező országok folyóira. Ezek egy része magyar, részben helyi, vagy vegyes vállalkozások. Az alkalmi túraszervezők, akik 3-4 hetente indítanak csoportokat nem biztos, hogy kellő tapasztalattal és rutinnal rendelkező túravezetőkkel dolgoznak. A nem főfoglalkozású túravezetők közül kevesen rendelkeznek képesítéssel. Ennek érdemes utána járni. A helyi cégek rutinosak a túraszervezésben, vélhetően minden engedély birtokában vannak, ugyanakkor a nyelvi nehézségek egy-egy szituációban gondot jelenthetnek. A nagy múltra visszatekintő magyar vállalkozások, akik heti rendszerességgel indítanak csoportokat általában túravezetés / szervezés minőségi szempontjából tekintve megbízhatóak. Érdemes utána nézni, hogy melyik cég rendelkezik utazásszervezői engedéllyel, mert hivatalosan csak azok az utazási irodák értékesíthetnek csomagot, azaz programot szállással, biztosítással, utazással, étkezéssel stb. Az utazási vállalkozók listája megtekinthető a http://mkeh.gov.hu/kereskedelmi/idegenforg_nyilv/utazasszerv linken. Beszédes a felszerelés állapota, ami könnyen laikusként is leszűrhető a galériában, vagy az interneten található képekből. A helyszíni, vagy készpénzes fizetésnél megbízhatóbb az online foglalás, vagy utalás. A kuponos és egyéb félárú rafting / canyoning ajánlatok valamilyen csavart rejtenek. Nézz alaposan utána, mert olcsó húsnak híg a leve…

HungaroRaft bejegyzett utazási iroda. Minősített felszereléssel, 20 év tapasztalattal, képzett-, engedélyekkel rendelkező túravezetőkkel, boveci állandó bázissal várja vendégeit.